Ecommerce – öka försäljningen till din e-handel med effektivare SEO

ecommerce e-handel

E-handel 2023

E-handel är en snabbväxande bransch, och det är viktigt för företag att anpassa sig till förändringar och dra nytta av de senaste trenderna. Konsumenternas preferenser har förändrats under pandemin, och många väljer nu att handla online istället för att besöka fysiska butiker.

Enligt Forbes förväntas 20,8 procent av detaljhandelsköpen ske online 2023. Enligt samma källa har e-handeln kontinuerligt växt under de fem senaste åren och marknaden förväntas växa mellan 2022 till 2023. Under 2021 uppgick e-handelförsäljningen till 4,9 biljoner dollar. (En biljon motsvarar en miljon miljoner medan amerikanerna pratar triljoner.) En stor del av försäljningen är mobile commerce och sker över mobiltelefonen så du behöver se till att din e-handel är anpassad för mobilen

Har du problem att öka tillväxten och omsättningen genom att skapa mer försäljning online? Genom SEO går det att skapa fler onlinetransaktioner. E-handeln utgör en allt större andel av detaljhandeln och fler företag börjar utveckla en strategi som är baserad på SEO och Google. En annan viktig faktor är gratis frakt vilket påverkar många konsumenter när de bestämmer sig för att köpa online – en undersökning visade att över 80 procent av konsumenterna skulle handla mer på nätet om gratis frakt erbjöds.

Använd AI för att förbättra webbshoppen

AI kommer förändra webbshoppar och det finns flera olika användningsfall där man kan använda artificiell intellilgens.

 • Skriva produkt och kategori beskrivningar. Identifiera möjligheter för kategorisidor genom att ladda ner det här dokumentet om produktkategorier
 • Använd AI för annonsering på Google Ads, Facebook Ads, Tiktok etc
 • Hitta bäst droppshipping produkter
 • Skriva långa artiklar för e-handel optimerad med titel, beskrivning, H1 etc

För en e-handel är SEO:n verksamhetskritisk

Grunden för alla e-handlare är att synas på Google både genom SEO och Google Ads. Google Ads kostar pengar (så vill du skala upp affären med annonser behöver du ha en stor budget) medan SEO inte kostar något utan bör ses som en långsiktigt investering. Dessutom hänger Google Ads och SEO ihop på så sätt att du behöver ha bra landningssidor för att få en effektivare annonsering med lägre annonspriser och bättre utväxling av din annonsbudget.

Vill du förbättra din nuvarande e-handel? Få den sökmotoroptimerad och sajten att synas på nätet både för varumärket och produkter? Eller vill du starta en helt ny e-handelssajt? Om du har en webbshop vet du hur pass viktigt det är att driva besökare till din nätbutik. Då är det viktigt att du når rätt målgrupp och att sajten är optimerad så att de olika produkterna syns högt på Google.

Sökmotoroptimering för e-handel handlar ofta om att mäta och förbättra konverteringar på de sökord där du har bra försäljning, låg konkurrens och höga täckningsbidrag.  Google Ads utan optimering är som att kasta en stor del av budgeten i sjön där du hela tiden måste lägga ner stora summor varje månad. Genom effektiv SEO får du annonserna att fungera bättre eftersom landningssidorna blir mer effektiva.

Bygg en innehållsstruktur som fungerar

När du bygger en webbplats är innehållsstruktur extremt viktigt – du måste bygga bra kategorisidor baserade på vad kunderna söker på. Se till att du använder kanonisering, det vill säga att du berättar för Google vilken sida som du vill ranka på.

Du kan få dina produkter att visas gratis/organiskt på Google shopping och automatiskt lägga till strukturerad data på dina sidor. Du behöver också jobba med användarupplevelsen genom att erbjuda relaterade produkter.

Det finns många faktorer som påverkar din framgång, inklusive din sökmotoroptimering. I kommande avsnitt kommer vi att gå igenom de bästa SEO-metoderna för e-handel.

Grundläggande sökordsoptimering

Först och främst behöver du rätt sökord. Sökmotorer använder sökord för att hitta relevant innehåll för användaren. Genom att välja rätt sökord kan du öka trafiken till din webbplats. Här är några tips för att välja sökord:

Fokusera på relevans. Välj sökord som är relevanta för din webbplats och din målgrupp.

Tänk på konkurrensen. Välj sökord som inte har alltför hög konkurrens, så att du har en bättre chans att ranka högt i sökresultaten.

Använd SEO-verktyg. Det finns många verktyg tillgängliga för att hjälpa dig att hitta rätt sökord, till exempel Google Keyword Planner och SEMrush. Kontakta oss om du behöver hjälp att sätta upp tracking för en webbshop.

Tips för bättre innehåll

Optimering av produktbeskrivningar. Produktbeskrivningar är en viktig del av din e-handelswebbplats. De ger kunderna information om dina produkter och hjälper dem att fatta beslut om köp. För att optimera dina produktbeskrivningar bör du tänka på det som vi listat nedan.

Använd sökord. Inkludera relevanta sökord i dina produktbeskrivningar för att öka chanserna att ranka högt i sökresultaten.

Skriv för människor. Produktbeskrivningar bör vara lättlästa och engagerande för människor, inte bara för sökmotorer.

Använd unikt innehåll. Undvik att duplicera produktbeskrivningar från andra webbplatser, eftersom det kan leda till att din webbplats straffas av sökmotorerna.

Använd AI. Under senaste året har vi sett att AI fungerar väldigt bra om det används på rätt sätt. Tänk dock på att du alltid bör kontrollera AI-genererad text.

Bilderna har stor  betydelse inom e-handeln

Optimering av produktbilder. Produktbilder är en annan viktig del av din e-handelswebbplats. Bra produktbilder kan hjälpa dig att sälja mer och förbättra användarupplevelsen. För att optimera dina produktbilder bör du tänka på det som vi listat nedan.

Använd beskrivande filnamn. Namnge dina produktbilder med relevanta sökord för att öka synligheten i sökresultaten.

Komprimera bilderna. För att förbättra sidhastigheten bör du komprimera dina produktbilder utan att försämra kvaliteten.

Använd alt-attribut för bilder. Alt-attributet hjälper sökmotorerna att förstå vad bilden handlar om och kan bidra till att öka synligheten i sökresultaten.

Se till att ha gedigna processer för SEO:n

I en första nivå brukar SEO-bolag se till att strukturen är rätt. Det handlar ofta om att bygga bra kategorisidor, men för att komma överst behöver du jobba strukturerat med flera andra delar.

 • Se till att sajten uppfyller kraven kring teknisk SEO.
 • Se till att du riktar in dig mot rätt sökord (de som kunderna frågar efter) med avancerade sökbeteendeanalyser.
 • Bygg länkar till din webbplats med digital PR.
 • Optimera produktsidor.
 • Undvik duplicerat innehåll och kannibalisering av sidor som handlar om samma saker.
 • Använd dig av Onsite-optimering och onpage-optimering.
 • Se till att hastigheten på servern är snabb.
 • Se till att prioritera hur sajten fungerar i mobilen, och gör mobilanpassningar.
 • Se till att uppdatera innehåll och publicera nytt innehåll med jämna mellanrum.
 • Mät olika KPI:er.

Har du kvalitativa länkar från andra webbplatser?
Du behöver länka till dina sidor som det är hård konkurrens om att synas på. Många SEO-bolag erbjuder länkar från sina nätverk, vilket fungerade för flera år sedan. Köper du länkar från dåliga länknätverk så löper du en enorm risk att webbsajten straffas av Google. 

Millennial har inneburit ett trendskifte inom e-handeln

E-handeln kommer att växa eftersom målgruppen millennial de som är födda mellan 1980–2000 – är en viktig konsumentgrupp som kommer att växa i köpkraft. Enligt Goldman Sachs, som har tittat på målgruppen i USA, kommer de att öka sin konsumtion med 15 procent under de närmsta fem åren. Detta samtidigt som åldersgruppen före dem –baby boomers – kommer att minska sin konsumtion med tio procent.

Millennial är en målgrupp som är uppväxta med Internet, mobiltelefoni och sociala medier. Utöver att de använder sig mer av internet för egna prisjämförelser är millennial är 3 gånger mer benägna att prata om en produkt över social media än baby-boomers och 10 gånger mer benägna att blogga om det.

Trafikkällor inom e-handel är samma som inom detaljhandel

Inom e-handeln jobbar man med flera olika kanaler med syftet att driva upp försäljningen för nätbutiker och fysiska butiker. Ett viktigt mått är exempelvis nya kunder till butiken och återkommande besök. Se till att kunderna hittar dig och driv trafik genom organisk sökmotoroptimering (SEO). Om du inte finns med tidigt i processen när kunderna gör egen research tappar du många potentiella kunder. Tänk på:

 • direkttrafik – att kunder besöker sajten direkt vilket har betydelse för styrkan i varumärket
 • Google ads, sponsrade produkter och Google shopping
 • onsite-display
 • offsite-display
 • social media-annonsering och organisk trafik (Facebook och Pinterest)
 • YouTube
 • nyhetsbrev
 • nya trafikkällor som Instacart-annonsering

Under årens lopp har vi hjälpt många av Sveriges största varumärken med strategisk rådgivning inom e-handel. Vi har en tydlig metodik och träffsäker strategi kring SEO efter att ha jobbat med flera olika webbshoppar och optimerat sajterna för Google. Vår tekniska erfarenhet sträcker sig från svenskutvecklade system till internationella webbhandelssystem inom e-handeln.

Läs mer om strategi för din e-handel

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.