Hem » Bloggar » Domännamnets betydelse för SEO

Domännamnets betydelse för SEO

Nätverkskablar

När du bygger en webbplats behöver den ett enkelt namn som är lätt att komma ihåg och domännamnet har stor betydelse om du vill ranka på ett visst sökord.

Vad är ett domännamn?

Ett domännamn är ett unikt namn för din webbplats exempelvis expandtalk.se. Domännamnet gör det enkelt för folk att hitta din webbplats. Förutom att domännamnet representerar webbplatsen blir det också varumärket på Internet som vill locka användare att besöka sajten.Domännamn

Påverkar domännamnet rankingen på Google.

När ditt namn har samma namn eller innehåller det ordet som du vill ranka på är det betydligt lättare att få en hög position på Googles sökresultat. Det är också bättre om nyckelordet ligger först i domänen.

Hur ska jag välja domännamn?

  • Se till att det är enkelt att komma ihåg och lockar till besök
  • Se till att namnet är relevant för din webbplats
  • Det är ofta bättre med kortare domännamn
  • I Sverige fungerar en svenskbaserad .se domän bäst om du vill vända dig till svenskar.

Filter för Exakt Match Domän – EMD

Exakt matchning domäner var mycket populära för några år sedan. Men Google la in ett filter (Exact Match Domain) som minskade vikten av att ha sökordet i din domän eftersom det var alltför lätt att ranka på vissa sökord.

EMD filtret slog mest på tunna sajter för att få bort lågkvalitativa sajter – men om du har en sajt som har ett bra namn så ser vi fortfarande att de rankar väldigt bra. Det kan finnas flera orsaker som att användarna klickar på orden, det blir naturligare med ankartextlänkar som har domännamnet, det förekommer sökningar som kan tolkas som varumärkessökningar mm.

Domännamnets betydelse

En stor anledning att domännamnet rankar om det innehåller sökordet innehåller också många externalänkarna till sajten sökordet, vilket uppfattas positivt av Google, 

– Ålder på domänen

En hypotes är att det inte bara är själva domännamnet utan även åldern på domänen som har betydelse som rankingfaktor. Matt Cutts som var talesman på Google kring SEO-relaterade frågor avfärdade myten för några år sedan genom att säga ”the difference between a domain that is six months ol versus one year old is not that big at all”.

– Tidpunkten när domänen går ut

Tidpunkten när domänen går ut kan vara en rankingfaktor eftersom Google har det i sitt patent. Man brukar generellt säga att är det lång tid tills domännamnet går ut så är det något som påverkar sajtens trust.

– Domänändelsen

.SE adresser fungerar bäst i Sverige men fungerar mindre bra internationellt. Om du vill nå globalt är det bäst att använda de mest populära generiska domäner som .com, .net och .org. Annars, om du vill rikta trafik till ett visst land använd det landets domän.

Ägare till domänen

Du får fram den som är ägare till en domän genom Whois och det är tekniskt sätt enkelt att plocka fram företag som har länknätverk och spammiga sajter genom Whois databasen.

Domän-snapping

Domänsnapping och att ta domäner som löper ut är ett område som vuxit och det finns domän handlare som har ett lager med domännamn men du kan även köpa domäner på webbhotell som Nameisp. Själv brukar jag tanka ner alla listor från IIS och buda på domäner som har bra länkvärden som går ut. Budgivningen fungerar som en sk Holländsk auktion där det blir ungefär 28% billigare för varje dar som man väntar (se bild för ungefärliga priser augusti 2016).

Domän flipping och återanvända gamla sajter

Domän flipping (domain flipping) handlar om att återanvända sajter som redan har inkommande länkar och trafik.

Att sälja gamla domänadresser (helst med länkar till sig) har blivit ett affärsområde med potential att göra en bra vinst. Det finns ett antal metoder och auktionssajter för dem som vill sälja sina domäner till bra priser. Jag känner till ett företag som köpte ett domännamn med vetenskaplig information som de sedan 301-ompekade till en mindre nogräknad sajt. Därmed fick de länkkraft och rankade rätt bra på vissa sökord.

Det finns sajter som auktions.godaddy.com, namejet.com, snapnames.com, nameisp där du kan köpa utgångna domäner. Ett stort problem med gamla domäner är att flera har hamnat i Google filter och det är därför som de säljs. Enligt en undersökning publicerad i augusti 2015 från Verified.domains har 17% av de auktionerade domänerna länkspam problem.

Om författaren

Digital strateg at Expandtalk | 076-023 56 84 | Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

Scroll to Top
Scroll to Top