Clubhouse – den sociala appen som är på allas läppar

Clubhouse är ett nytt socialmedia som vuxit explosionsartat på några veckor. Det är plattformen för dig som är intresserad av att nätverka, samarbeta och knyta professionella kontakter. Appen fungerar som en röstchatt där användare kan följa personer, klubbar eller ämnen. Vi har testat appen i flera veckor och den fyller ett tomrum som inte täcks av annan socialmedia. Det känns som om man är inne och lyssnar på konversationer inom olika ämnen som SEO, social media, Bitcoin eller något annat som intresserat oss.

Hur olika klubbar ser ut i Clubhouse.

Clubhouse tros kunna bli ett av de största sociala medierna på 2020-talet och plattformen ha vuxit exponentiellt från 600 000 medlemmar i december till 6 miljoner registrerade användare en dryg månad senare.


Hur fungerar Clubhouse?

Appen fungerar som en röstchatt där användare kan följa personer, klubbar eller ämnen. Användarna kan gå med i rum där vänner eller personer som de följer diskuterar.

Du kan även ”ta mikrofonen” själv och prata. I varje chattrum har moderatorerna regler. När du räcker upp handen bestämmer de om de ska ta upp dig på ”scenen”. De kan till och med stänga av alternativet för upphöjningshand för att skapa bättre diskussioner. Det är upp till dig hur du ansluter och med vem. När du är i ett rum, kan du klicka på profilen för vem som hels och se deras bio, vem och vad de följer, liksom deras andra sociala profiler.

https://www.youtube.com/watch?v=ZG1wfauSlzY


Hur har fenomenet kunna vuxit så snabbt?

Det ljudbaserade nätverket började som en nischapp och projekthanteringsplattform för Silicon Valley insiders. Men har snabbt utvecklats till en social plattform och de marknadsförs med scale-up marknadsföring. Plattformen fungerar nästan som en dammsugare genom att du kan importera in alla dina följare på Twitter och andra sociala nätverk.

Appen har snabbt blivit en snackis på Internet speciellt efter att Elon Musk meddelat att han skulle göra ett framträdande på plattformen. Andra kändisar som använt plattformen är Oprah Winfrey, rapparen Drake, skådespelaren Jared Leto och komikern Tiffany Haddish. Startup grundare, marknadsförare, kändisar och olika yrkesgrupper som läkare och lärare har gått med och pratar i olika ”rum” på appen.

Hur får du en invite?

Invite clubhouse

För tillfället kan du bara bli medlem genom en invite vilket givetvis skapat ännu mer intresse och nyfikenhet kring det nya nätverket.

Du kan ladda ner appen från Apple Store med ditt Appleid men för att ha tillgång till Clubhouse måste du få en invite från någon som är medlem. Däremot kan du redan nu reservera ditt användarnamn efter att du har laddat ner appen.

Integrationer med andra programvaror

Clubbhouse har integrationer med Slack, GitHub, GitLab, Bitbucket och andra plattformar. Den är tillgänglig via en webbapplikation och appar för iOS och Android.

https://www.youtube.com/watch?v=o7gv7U-rZl8

Fakta om Clubhouse:

Företaget är ett unicorn företag som är värderat till 1 miljard USD. Ursprungligen är det finansierat av Battery Ventures som fick in en finansiering på 4 miljoner USD spridd på två omgångar med såddfinansiering från Resolute Ventures, Lerer Hippeau Ventures, BoxGroup, RRE Ventures och Brooklyn Bridge Ventures.

I januari 2020 samlade Clubhouse in 25 miljoner USD i en ny finansieringsrunda ledd av Greylock Partners. Över 180 organisationer och riskkapitalister har hittills investerat i plattformen.

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.