Annonser – lär dig de nya digitala begreppen på annonsmarknaden!

CPC

Det har dykt upp en mängd nya begrepp och det finns olika metoder att köpa annonser på nätet. Det här är några av de hetaste begreppen just nu!

Bland sätten att köpa annonser finns bland annat följande betalningsmodeller

  • PPC (Pay Per Click) – En modell där annonsören betalar för varje klick på annonsen.
  • CPM (Cost Per Mille) – En modell där annonsören betalar per tusen visningar av annonsen.
  • CPA (Cost Per Action) – En modell där annonsören betalar endast när en önskad handling, såsom ett köp eller en registrering, utförs av användaren.

Outreach vs influencers och betalda bloggare
Outreach är en process där man försöker nå ut till en specifik målgrupp eller samhälle på olika sätt, till exempel genom sociala medier, e-post eller personliga möten. Det finns olika spår hur man jobbar med länkar och webbplatser. Enligt Googles riktlinjer får du inte betala för länkar och en säker metod är att börja kontakta leverantörer och kunder som man samarbetar med. Att nå ut till andra bloggare och be om en länk utan att få betalning är den metoden som kallas för outreach.

Native annonsering
Native annonsering är en form av online annonsering där annonsen är utformad för att passa in naturligt i det innehåll den visas bredvid den kan tex visas som en artikel, video eller social media post.
Native annonsering: Är den metoden lanseras med början av slutet 2015. Vi känner till flera native annonseringsprojekt som pågår i Sverige.

Programmatic
Programmatic: Programmatic eller programmatic marketing som den också kallas är en metod att köpa annonsytor på nätet som ofta används av de stora annonsnätverken och där man använder automatiserade verktyg. Det finns flera olika annonsplattformar (DSP) som används för annonsinköp där Google pushar sin Doubleclick plattform. Trenden går att alltfler företag vill vara oberoende och inte vara fastlåsta i reklambyråernas lösningar.

Remarketing
Remarketing: Är en metod för att visa att visa annonser för personer som tidigare har besökt annonsörens webbsida. Annonserna visas på sajter och påminna användarna om din webbplats eller tjänst. Om de har varit inne på en del av sajten kan du skicka riktade erbjudanden beroende på vad de är intresserade av. Det finns både remarketing för Google och för Facebook.

Google Display Nätverk: Då visas din annons på 3:e parts sajter.

Kontakta oss om du vill veta mer!

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.