Hem » Amazon » Har du en Amazon strategi?

Har du en Amazon strategi?

Kvinna som använder dator

Amazon är en amerikansk e-handelsföretag som erbjuder flera olika produkter och tjänster som böcker, elektronik, kläder och mycket annat. Det är ett av de största e-handelsföretagen i världen, och har även en stark närvaro i Sverige.

Företaget etablerades i Sverige under 2020 med domänen Amazon.se. Av företagets intäkter kommer 69% från USA och Tyskland är deras näst största marknad med 8% och Storbritannien och Japan har 6% vardera. Deras tillväxtpotential ligger utanför USA och det är ett ögonblick som många svenska e-handlare och detaljister fruktat.

Amazon är en av de största och mest lönsamma kanalerna för produkt tillverkare och står för mer än 47% av den amerikanska e-handelsmarknaden. Att navigera Amazon Seller Central Management och förstå plattformens många nyanser kan ta år, och även då är förändringarna oändliga. Vårt team har över 5+ års erfarenhet på Amazon (både USA och Europa) och har hjälpt varumärken i flera kategorier att bygga och skala 7-siffror i intäkter på kanalen. Genom otaliga experiment har vi praktiskt taget testat varje strategi och förstår skillnaden mellan vad som gör eller bryter varumärken på denna kanal. Vårt team kommer att hantera all kontoverksamhet för dig, med hjälp av deras expertis för att säkerställa att ditt varumärke blomstrar på världens största e-handelsplattform.

Amazon har även ett stort utbud av egna produkter och tjänster, inklusive e-läsplattformen Kindle och musik- och filmstreamingtjänsten Amazon Prime Video. Kunderna kan prenumerera på Prime för att få tillgång till en rad förmåner, inklusive snabb leverans och tillgång till Prime Video.

Har du en Amazon-strategi?

Undersök sökbegreppen som används på sajten. Begreppen som används är inte samma som på Google så du behöver också ha koll på hur användarna använder plattformen.

Sökvolym på Amazon
Exempel på sökvolymer inom ”hair”

Amazon produkter

Exempel på de bästa produkter inom hårsegmentet.

Läs alla recensioner på Amazon för de produkter du jobbar med. Du kan kategorisera dem om du vill. Människor diskuterar hur de använder produkterna, vad de gillar, inte gillar, potentiella problem. Ibland använder kunder en produkt på ett annat sätt än avsett och det är bra information det också.

Hur du skriver en produkt recension

Kolla deras främsta konkurrenter och gå igenom 1-2 stjärna recensioner och jämför. Se om tillverkaren har en webbplats och leta efter recensioner där också. Kontrollera relaterade videor delen och hur videorna beskrivs. Du ska inte kopiera informationen men genom att undersöka och aggregera alla åsikter kan du använda din egna kreativitet för att skriva en intressant och övertygande artikel. Det finns också specialister som kan hjälpa dig och skala upp skrivandet.

Det är nödvändigt att:

 • Göra en konkurrentanalys och skydda dig mot konkurrensen. Testa Amazon.de
 • Se till att din prissättning är rätt. Många säljare på Amazon klagar över att de inte kan kontrollera det lägst annonserade priset (MAP=minimum advertsing price)
 • Optimera dina produktlistor med titlar och bra produktfotografier
 • Se till att du får recensioner på dina produkter
 • Kör sponsrad annonsering
 • Använder den promotion som finns tillgänglig

Amazon som försäljningskanal och hur du kan använda deras plattform

Amazon Online Stores är deras största försäljningskanal som står för mer än hälften av företagets omsättning. Amazon är världens näst största e-handelsbolag (efter kinesiska Alibaba). På sikt satsar de mycket på supply-chain och logistik för hemleveranser med exempelvis drönarteknik.

Amazon Advertising

Amazon annonsering består av två olika plattformar där du själv kan annonsera. Vendor Central för grossister och större företag och varumärken. I Vendor Central har du tillgång till Amazon Marketing Services. När du registrerar dig som leverantör blir Amazon en heltidsdistributör av dina produkter. De köper och tar hand om lagret, frakt och prissättning till kundservice och returer.

Om du inte redan är en Amazon leverantör kan det vara lättare att komma igång genom Amazon Marketplace. Det är snabbt att registrera dig och ingen inbjudan behövs. Hälften av de produkter som säljs på Amazon över hela världen är från företag som erbjuder sina produkter via Amazon Marketplace.
För mindre spelare finns Seller Central.

Det finns olika annonsformat att välja mellan:

 • Sponsored products
 • Sponsored brands
 • Sponsored display

Läs mer om hur du kan använda Amazons plattform

  • Amazon Web Services (AWS) är företagets cloud lösning och en kassako där de tjänar mycket pengar 12.5% av sina intäkter
  • Alexa är företagets röstassistent och vi får väl se om den på sikt kommer förstå svenska
  • Amazon Prime är ett deras prenumerationstjänster och lojalitetsprogram och är navet i deras strategi. Prime innebär gratis och snabbare leverans. Programmet har mer än 100 miljoner abonnenter. Det är också namnet på deras video on Demand-tjänst. Att utnyttja Prime är centralt för alla som vill sälja på Amazon.
  • Amazon Fresh är en livsmedelsbutik som erbjuder leverans och pickup tjänster i utvalda städer. Prime medlemmar kan handla matvaror  och mer med Amazon Fresh. Den här tjänsten finns inte i Sverige.
  • Launchpad är en tjänst som utformats speciellt för startups. De har även Alexa fund för AI-investeringar.

 

Vad Expandtalk kan hjälpa dig med

Hantering av Amazon-konton

 • Rensa, standardisera och optimera dina listor för att öka synligheten på plattformen
 • Använd den senaste taktiken för att lansera din produkt och ranka på första sidan framför tusentals potentiella kunder
 • Ge bästa praxis för att använda Amazons exklusiva varumärkesfunktioner
 • Bygg och underhåll ditt varumärkes rykte på Amazon
 • Skapa mycket optimerade listor som hjälper dig att maximera din Amazon organiska ranking, trafik och konverteringar.
 • Skräddarsy och implementera Amazon-marknadsföringskampanjfunktioner för ditt varumärke och produkter
 • Skapa och optimera dina Amazon sponsrade reklamkampanjer
 • Hantera ditt lager så att du får optimal poäng för din lagerprestanda
 • Kundservice
 • Strategisk rådgivning kring tillväxt (strategic growht advisory)

Vi kan hjälpa dig både med att få en Amazon strategi för Sverige och använda liknande metoder om du vill expandera kontot och exportera till USA. Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

Om författaren

Digital strateg at Expandtalk | 076-023 56 84 | Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.

Scroll to Top
Scroll to Top