Vilka är bästa gratis Adblockers 2022

Adblocker - och äldre man

Vad är Adblockers?

Adblockers är program som används för att blockera annonser på webbplatser.  Annonsblockering,  ablocking, ad blocker eller annonsfiltrering är en inställning i webbläsaren som innebär att annonserna blockeras och inte visas för användaren. De fungerar genom att filtrera bort annonser från webbplatserna som visas i webbläsaren, så att användaren inte behöver se dem.

Populära Adblocker Chrome tillägg

De bästa adblockersen varierar beroende på användarens behov och preferenser, men några populära adblockers är Adblock Plus, uBlock Origin och Ghostery. De största adblockersen är de som har flest användare, Det är dock sannolikt att de största adblockersen är de som har funnits längst och som har många användare, till exempel Adblock Plus.

En del webbläsare blockerar oönskade popup-annonser som standard. Det finns också program eller webbläsartillägg som kan blockera inläsning av annonser, eller element på en sida med beteenden som är karakteristiska för annonser eller annonser från Facebook.

Det finns flera open source adblockers bland de bästa brukar ofta nämnas:

Adblocker plugins har blivit väldigt populära bland Internet användare som tröttat på den överdriven annonsering med aggressiva banners och stora annonsformat. Adblocking innebär att webbläsaren förhindrar att banners visas. Den snabba utvecklingen att man använder Adblocker kostar publicister stora pengar i förlorade annonsintäkter och från det andra kvartalet 2014 och 2015 ökade annonsblockeringarna med 41% och i USA räknar man med att 16% av alla användare använder Adblocking och i vissa länder är det betydligt vanligare exempelvis Grekland och Polen. Inom vissa målgrupper som män 16-24 år är det upp mot 40-60% som använder adblockers.

Hur kan publicister klara sig undan från Adblockers döden

Adblockers har kallats för publicisternas stora skräck eftersom användningen har accelererat. Flera online publicister har problem med sin lönsamhet. New York Times skriver i en artikel att välkända sajter som Mashable, Buzzfeed och Salon säger upp anställda. Enligt en rapport från Adobe och PageFair hävdar företagen att AD blockers kostar 22 miljarder dollar bara under 2015. Men om kunder inte vill stödja annonser och många tycker att kunder har rätt att blockera annonser på samma sätt som publicister har rätt att visa dem?

Olika publicister kan hantera Adblockers på olika sätt. I WordPress finns det plugins som ber om att bli whitelistade. På vår blogg köpabåt.eu har vi testat att köra pluginet: Adblocker Advisor som skapar en banner och ber de som använder Adblockers att bli whitelistade.

Adblockers för mobilen

Mobilannonsering har länge varit en kassako för Google och de låter mobilsökningarna få 2 eller 3 annonser innan det organiska söket. För mobiler är hastigheten en viktig aspekt och genom adblocker förbättrar du prestandan.

Det finns flera artiklar som har beskrivit Apples krig mot Googles affärsmodell med annonser på nätet. Google tjänar nästan alla sina pengar på online annonsering på Dart plattformen (Doubleclick) och Adwords. När Apples iOS 9 släpps kommer det få stora konsekvenser för Googles intäkter eftersom webbläsaren Safari utrustats med en adblocker. Parallellt har utvecklingen gått framåt på mobilmarknaden men flera webbläsare som Safari och Firefox som har Adblocking plugins. Genom att utrusta iPads och iPhones med adblockers får användarna snabbare devices och apple kan också ha nyhetsappar där de delar på vinsten med publicisterna.

Gissningsvis kommer allt fler vilja ha en reklamfri iPhone istället för reklambaserad Android telefon och det lär vara många som vill byta telefon.

På Android plattformen finns det begränsat med Adblockers men du hittar i allafall Ghostery om du vill se hur du spåras.  Ghostery har appen Peace som du kan ladda ner för iPhone och som har en topposition bland de mest nedladdade apparna som blockar annonser och trackers.

Är de ett hot eller möjlighet för publicister?

Adblockers kommer innebära bättre marknadsföring på sikt!

Den stora frågan är hur annonsörer ställer sig och om de kommer förändra sina annonsköp. Likaså behöver media köpare tänka om kring sin banner annonsering och hur pass effektiv den typen av annonsering egentligen är.

Den bästa marknadsföringen är inte annonsering och fler företag kommer öka sina satsningar på kreativa sätt att nå ut till sin målgrupp som inbound marketing, sökmotoroptimering och native annonsering som alltfler större mediaföretag satsat på. Media köparna vill naturligtvis ha bra exponering på sin annonsering och i skrivandets stund är bland de bästa PPC priserna kring relaterade artiklar på bloggare. Allt fler kunder har tröttnat på traditionell annonsering och vill istället ha råd från verkliga personer. Kontakta oss om du vill veta mer kring denna annonsform som är relativt ny.

Förutom annonsering kommer mer pengar att gå till produktdesign och att marknadsföra unika produkt.

Verktyg för publicister mot Adblockers

Ett verktyg för att analysera hur mycket trafik och intäkter som du förlorar kommer från Adback. (www.adback.co). De har även verktyg så du kan få tillbaka 60% av dina annonsintäkter och de marknadsför sig mot mediahus, bloggare, E-commerce sajter mm

Källor:
Naked security
Adweek
uk.businessinsider.com
Seth Godin om Adblocking

Om författaren

Website | + posts

Daniel Larsson började jobba professionellt med webben 1994. Han är utbildad civilekonom inom marknadsföring och har jobbat +20 år som senior SEO-specialist. Daniel har arbetat inhouse som webbansvarig och marknadsansvarig. Han har på byråsidan varit konsult för flera av Sveriges största varumärken och suttit med i juryn för Nordic Search Awards och European Search Awards.